Met de winter hebben onze huizen het hard te verduren gehad. Koude, ijzel, regen, … zijn niet de beste vriend van je gevels. De meest voorkomende gevelziekten zijn: groen- en mosaanslag, afbladderende verf, barsten in de gevel, wildgroei van klimop en als dit nog niet genoeg is: vocht in de gevels.
Help: De voorgevel van mijn woning wordt groen
Buitenmuren die blootgesteld zijn aan weer en wind verkleuren. De kracht van licht is sterker dan we denken. Er komt een groene schijn op. Dit is mosvorming. Dat is niet mooi om naar te kijken. Alsook heel slecht voor de muur. De buitenmuur kan niet meer ademen, er komen na verloop van tijd zelfs schimmels tevoorschijn op het groene mos. Er zijn verschillende manier om dit op te lossen. Er zijn tal van producten in de handel op basis van ijzersulfaat. Ijzersulfaat is vijand nummer één van mos. Je hebt varianten op basis van een concentraat dat aangelengd moet worden met water, het kan een poeder zijn dat moet opgelost worden in water of het zijn korrels.
Help: De verf van mijn gevels begint plots af te bladderen
Dit is een typisch verschijnsel na een natte herfst of winter, zeker in combinatie met vorst. Heb je plannen om je buitengevels te herschilderen? Een goede voorbereiding van de schilderwerken is van groot belang om achteraf geen zorgen en onverwachte uitgaven te hebben.
Wanneer de verf op je buitengevels op verschillende plaatsen begint af te bladderen, is een onderzoek naar de oorzaak daarvan belangrijk.
Wegschuren van afbladderende verf en een nieuw likje verf op je gevel is de goedkoopste oplossing maar meestal niet de beste om je gevels op lange termijn weerbaar te maken tegen weer en wind.
De oude verf wegschuren en erover schilderen is geen oplossing. Misschien zit het probleem in de muur zelf. Voor te schilderen dient een ondergrond te voldoen aan 3 eigenschappen: de ondergrond moet proper, droog en vast zijn.
Help: Er zitten barsten in mijn gevel
Door hevige temperatuurschommelingen en/of grondverschuivingen, kunnen er barsten in de gevel optreden. Wat nu gedaan? Als het kleine barsten zijn, hoef je niet meteen te vrezen dat je woning gaat instorten (…). Gevels, houten constructies, de wegen waarover we dagelijks rijden, daken, bruggen, … overal zit er leven in. De krachten van de natuur zorgen ervoor dat er beweging zit in al deze constructies. Dat moet ook. Mocht dit niet zo zijn, dan pas heb je een probleem. Kleinere barsten en scheurtjes kan je gemakkelijk behandelen met een voegkit. Die bestaan in verschillende vormen als reparatiekits voor het herstellen van scheuren en barsten in cementvoegen, betonmuren, zowel voor binnenmuren als voor buitengegevels. Heb je plannen om je gevels te herschilderen en is er een probleem met barsten in de gevel? Vraag onze experten om advies alvorens te schilderen. Een goede voorbereiding bespaart je veel ellende achteraf.
Help: De gevels van de woning die we net kochten zijn overgroeid met klimop
Klimop is prachtig maar kan ook hardnekkig zijn en is dus inderdaad niet zo gemakkelijk even weg te halen. Ons advies: Vlieg niet direct op die klimop en trek die niet te snel van de muren. Afhankelijk van de staat van je gevels zou je wel eens de voegen van je metselwerk kunnen beschadigen Klimop zet zich goed vast op de stenen en op de voegen in je muur. Als je buitengevels al enige jaren meegaan zijn de voegen zeer kwetsbaar. Pak het probleem – letterlijk – bij de wortel aan. zaag onderaan de gevel een stuk uit de stammen van de klimop en verwijder het wortelgestel. Vervolgens zou je denken de klimop van de gevel te gaan trekken. Wacht hier even mee tot de klimop uitgedroogd is. Doordat de klimop opdroogt, zal de hechting op de muur ook zwakker worden en kan je deze makkelijker verwijderen.
Help: De gevels van mijn woning vertonen vochtplekken
Vochtproblemen komen zowel voor bij binnenmuren als bij buitengevels. Opstijgend vocht is vaak het gevolg van een afwezige of een slechte vochtkering bij woningen ouder dan 35 à 45 jaar. In moderne woningen plaatst men horizontaal een waterdicht membraam boven de vloerpas. Dit houdt het opstijgend vocht in de muur tegen. Maar wat als je een woning wil renoveren van 30 jaar of ouder? Bekijk eerst eens of de woning door de vorige eigenaar na-geïsoleerd werd? En hoe dit gebeurd is. Tussen de buitengevel en de binnenmuur van een goed geïsoleerde woning zit een spouw. Die zorgt ervoor dat je voldoende luchtcirculatie hebt. Luchtcirculatie betekent dat je muren snel genoeg kunnen drogen. Vochtplekken kunnen het gevolg zijn van een slechte na-isolatie. Maar laat dat geen bezwaar zijn om je gevel nadien te herschilderen. Vraag advies aan onze experten. We bekijken met jou wat de oplossingen zijn om je gevel klaar te maken om te herschilderen. Op die manier besparen we je veel ellende achteraf.
Heb je ook plannen om je woning te (her)schilderen? Heb je na het lezen van dit artikel vragen? Neem contact opmet onze adviseurs. Ze bespreken met jou de mogelijkheden en maken een passende offerte op.