Multifunctionele ruimtes en thuiskantoren zijn tegenwoordig een ding en dan is een praktische inrichting belangrijk. Magneetverf – je mag ook ‘magnetische verf’ zeggen, al klopt dat niet helemaal – heeft een aantal interessante troeven die van je muur zowaar een veelzijdig instrument maken.
Maar, laat ons eerst een misverstand de wereld uithelpen: magneetverf is – in tegenstelling tot wat je zou vermoeden – niet magnetisch. De speciale samenstelling van latexprimer en roestvrije ijzerdeeltjes laat wél toe dat magneten zich eraan hechten en erop blijven hangen. Het zijn dus die magneten die magnetisch zijn, de magneetverf bestaat voor een stuk uit (minuscule) ijzerdeeltjes. Je voelt het aanwezige ijzer trouwens zodra je deze verf optilt.
Magneetverf en de juiste magneten
Om alles in het juiste perspectief te zetten: de sterkste magneetverf bevat ongeveer 20% microscopische ijzerdeeltjes terwijl een gewoon ‘magnetisch’ ijzeren bord natuurlijk voor de volle 100% uit ijzer bestaat. De professionele schilder brengt verschillende lagen magneetverf aan om het eindresultaat te verbeteren en zo een voldoende aanwezigheid van ijzerdeeltjes te garanderen.
Hou er wel rekening mee dat magnetische verf geen almachtige oplossing is. Het gevaar dat je van halfweg de kamer naar de muur gezogen wordt wanneer je een magneet in de hand hebt, is onbestaand. Net zomin als dat de gewichtige verf je muur omver zal trekken. Meteen weet je waarom de magneten die je gebruikt in combinatie met magneetverf ook een beetje denkwerk vragen: het is niet omdat het aan de koelkast lukt, dat het op de muur zal pakken. Kies dus ook voldoende stevige en krachtige magneten voor een maximaal effect.
Grijs ijzer, grijze magneetverf?
De roestvrije ijzerdeeltjes in de magneetverf (‘magnetiet’ heet de grondstof) zijn dan wel niet met het blote oog te zien, ze verhinderen wel dat er veel kleuropties zijn: het is grijs of … grijs. Je kan er nadien natuurlijk een eindlaag naar keuze over aanbrengen, wat vrijwel alle opties opnieuw opent, maar het nadeel van grijs is natuurlijk dat je er moeilijk nog lichtroze of geel van maakt. Je kan een magnetische muur eventueel ook behandelen met een beschrijfbare laag, waardoor je een heus krijtbord-effect krijgt. Door de magneetverf te combineren met schoolbordverf of een kleur, neemt het aantrekkingsvermogen af en dat brengt ons terug naar de vorige alinea: voldoende lagen aanbrengen is echt een noodzaak. Kies je toch voor puur natuur dan creëert het spel van licht en ijzer een apart industrieel effect.
De (alternatieve) tip van Schildersbedrijf Pattyn
Magneetverf is niet zo vloeiend als de klassieke verfsoorten. Meerdere lagen versterken het magnetisch effect maar beïnvloeden natuurlijk ook het resultaat, dat minder effen en glad wordt. Magnetisch vliesbehang of magnetische plamuur zijn twee evenwaardige alternatieven. Minstens even goed wat prestaties betreft én strakker af te werken met een klassieke verf, genieten ze misschien zelfs de voorkeur als het eindresultaat het belangrijkste criterium is.
Een goede voorbereiding is het begin van alles
Blijft magneetverf de eerste keuze, dan brengen we die liefst aan op een voorbereide, propere en gladde ondergrond, zoals elke muurverf. Het materiaal – hout, pleister, gips, baksteen – waarop je de magneetverf aanbrengt, zou eigenlijk niks mogen uitmaken en beïnvloedt de latere aantrekking door de magneten niet. Je biedt magneten wel meer en betere kansen als de ondergrond egaal is. Hoe groter het contactoppervlak, hoe beter.
Magneetverf is een verrassend veelzijdige oplossing voor zowat elke ruimte in huis.
Plannen om je woning of bedrijfsgebouw te laten schilderen? Laat je adviseren.
Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van woningen, industriële installaties, bedrijfsgebouwen en openbare infrastructuren. Wij kunnen elk schilderproject aan. Heb je plannen om te schilderen? Contacteer ons om ze samen met jou te bespreken. We maken er graag tijd voor.