De laatste jaren verschenen er tal van zogenaamde energiebesparende verfsoorten op de markt. Wij zetten voor u de voor- en nadelen op een rijtje. Er bestaan zowel voor buitenmuren als voor binnenmuren verfsoorten die volgens de fabrikanten kunnen bijdragen tot een besparing op het energieverbruik van een gebouw.
Energiebesparende verf voor buitenmuren
Wanneer zonlicht invalt op het buitenoppervlak van een ondoorzichtige muur of dak van een gebouw, wordt dit gedeeltelijk weerkaatst en gedeeltelijk geabsorbeerd. De geabsorbeerde zonnestralen verhogen de temperatuur van de muur of het dak. Een deel van deze warmte wordt overgedragen op de binnenmuren van het gebouw. Hierdoor stijgt de temperatuur in het gebouw. Energiebesparende verf voor buitenmuren zorgt ervoor dat het licht van de zon beter wordt weerkaatst. Zo blijft de buitenmuur of het dak koeler en warmt het gebouw van binnen minder snel op. In warme zomermaanden moet dit de energiefactuur om de ruimtes koel te houden, doen dalen. Toch kunnen we hieruit niet zomaar afleiden dat energiebesparende verf steeds zinvol is. Tijdens koude wintermaanden speelt een omgekeerd effect. Doordat de muur of het dak minder warmte absorbeert, zal de behoefte om de ruimtes aangenaam warm te houden groter zijn dan wanneer er geen energiebesparende verf wordt gebruikt.
Om te weten in welke mate dit verfsysteem interessant kan zijn voor een dak of buitenmuur, werden er verschillende studies gedaan waarbij de verf werd aangebracht in uiteenlopende omstandigheden. Een aantal zaken kwamen hier aan het ‘licht’.
Lichtweerkaatsende verf bij goed geïsoleerde en actief gekoelde gebouwen
Een actief gekoeld gebouw is bijvoorbeeld een kantoorgebouw dat permanent gekoeld wordt om een constante temperatuur van bijv. 21°C te behouden tijdens de kantooruren. In deze situatie compenseert het energiebesparend effect van de verf in de zomermaanden quasi volledig de grotere behoefte aan verwarming tijdens de koude wintermaanden.
Lichtweerkaatsende verf bij slecht of niet-geïsoleerde gebouwen
Hier zien we een ander effect optreden. Een slecht of niet-geïsoleerd gebouw is dikwijls een oud gebouw dat wordt gerenoveerd. Wanneer bij een dakrenovatie wordt gekozen voor lichtweerkaatsende verf, treedt er in sommige gevallen een netto energiebesparing door het isolerende effect van het verfsysteem.
Algemeen kunnen we dus stellen dat elke situatie grondig individueel geëvalueerd moet worden. Het energiebesparend effect van lichtweerkaatsende verfsoorten zal in vele gevallen bepaald worden door het verband tussen de verwarmingsbehoefte en de koelbehoefte van het gebouw in kwestie. Een commercieel gebouw heeft bijvoorbeeld een vrij lage verwarmingsbehoefte in de winter en een hogere actieve koelbehoefte in de zomer. In deze situatie kan lichtreflecterende verf de energiefactuur doen dalen en dus zeker zinvol zijn.
Energiebesparende verf voor binnenmuren
Isolerende verf voor binnenmuren moet het warmteverlies doorheen een binnenmuur naar buiten toe verminderen. Op die manier moet de binnenruimte makkelijker haar constante temperatuur kunnen behouden en daalt hier ook de energiefactuur. Verschillende studies hebben aangetoond dat deze verfsoorten enkel hun nut bewijzen voor binnenmuren die slecht of niet geïsoleerd zijn. Bij muren die reeds goed geïsoleerd zijn, dikwijls bij nieuwbouw, is het effect van de isolerende verf voor binnenmuren quasi verwaarloosbaar.
Vraag advies aan een expert
Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 70 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van industriële installaties, bedrijfsgebouwen, openbare infrastructuren en woningen. Wij volgen de innovaties in onze sector op de voet op. Heeft u vragen over uw project? Contacteer ons om uw plannen te bespreken. We maken er graag tijd voor.