Vooraleer je naar de verfborstel grijpt
Ongeacht het type tuinafsluiting dat je hebt, is de voorbereiding al het halve werk. De staat van de ondergrond bepaalt hoe goed je geschilderde afsluiting er zal uitzien na het schilderen en hoe lang het verfsysteem zal meegaan. Net zoals bij elke andere vorm van buitenschilderwerken is het niet aan te raden om in de volle zon te schilderen. Dit lijkt intuïtief het beste moment omdat de verf sneller droogt, maar dat is nu net niet wat je wil. Het is beter te schilderen op een droge en frisse lentedag dan bij warm zomerweer.
Betonnen tuinafsluiting schilderen
Een betonnen tuinafsluiting schilder je het beste met een watergedragen muurverf die ook gebruikt wordt om buitengevels te schilderen. De voorbereiding is het halve werk: reinig de muur eerst goed. Als je de tuinafsluiting herschildert, begin dan niet meteen de bestaande verflaag te overschilderen. Afbladderende verf of poedervormingzijn een veel voorkomend fenomeen. Gebruik als het nodig is een hogedrukreiniger om je afsluiting helemaal proper te maken en de loshangende oude verflaag te verwijderen. Laat het daarna goed uitdrogen. Op die manier vermijd je dat de nieuwe verf zich niet meteen goed vastzet op de afsluiting. Op onbehandeld beton (nog nooit geschilderd) gebruik je sowieso een primer. De primer voorkomt dat de verf meteen intrekt in het beton en toch stevig blijft hechten op de afsluiting.
Tuinafsluiting in hardhout schilderen
Is je tuinafsluiting van hardhout? Dan kan het zin hebben om deze in een onderhoudsolie voor hardhout te zetten of met transparante (kleurloze) beits te behandelen. Dan blijft de kleur langer natuurlijk bruin. Doe je dit niet, dan zal het hardhout gaan vergrijzen. Dat laatste vinden veel mensen trouwens juist de charme van hardhout en ze laten het hout bewust onbehandeld. Je moet de behandeling met olie wel met regelmatige tussenpozen herhalen. Schilder je hardhout met een gekleurde, transparante beits, dan is de afsluiting wat langer beschermd.
Tuinafsluiting van geïmpregneerd hout schilderen
Geïmpregneerd hout, of verduurzaamd hout, is hout dat door toepassing van een verduurzamingsmiddel langdurig wordt beschermd tegen aantasting door schimmel, insecten en bacteriën. Geïmpregneerd hout schilder je over het algemeen het beste met een gekleurde beits. Je zou in principe ook olie kunnen gebruiken, maar dat heeft alleen zin op hout dat nog in goede conditie is en niet vergrijsd. Is het hout al flink vergrijsd, dan ben je meestal het beste af met een gekleurde, transparante beits (houtstructuur blijft zichtbaar) of een dekkende beits (houtstructuur gaat verloren). Reinig de afsluiting voordat je deze gaat schilderen met een groene-aanslagreiniger of een ander soort houtreiniger. Laat het hout hierna goed drogen en schilder het met een brede, langharige borstel en een verfroller.
Thermowood tuinafsluiting schilderen
Thermowood is goed bestand tegen vocht en daarom vooral geschikt voor buitentoepassingen als: terrasbeplanking, gevelbekleding en tuinafscheiding. Het is een milieuvriendelijk alternatief voor tropisch hardhout omdat het hout afkomstig is van snelgroeiende bomen in duurzaam beheerde bossen in Noord-Europa. Een tuinafsluiting van thermowood schilder je best met een transparante, niet filmvormende beits of olie. Eén van de kenmerken (en voordelen) van thermowood is dat het bijna geen vocht opneemt. Dat betekent soms dat je beter geen watergedragen beits gebruik, maar een solventgedragen beits.
Woning, winkel, kantoor of bedrijfsgebouw schilderen?
Heb je hierover vragen? Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen van woningen, winkelruimtes, kantoren en bedrijfsgebouwen. Contacteer ons om uw plannen te bespreken. We maken er graag tijd voor.