In de herfst en in de winter hebben de muren van je huis het hard te verduren. Regen, sneeuw, wind, … zijn de natuurelementen die op termijn zullen uitmaken of je muur goed of slecht is geschilderd.
Droge muren: De eerste stap naar een geslaagd buitenschilderwerk
Vooraleer we de gevels van een huis beginnen te verven, is het belangrijk te weten in welke toestand deze zich bevinden. Droge muren zijn essentieel om een verfsysteem aan te brengen dat de tand des tijds zal doorstaan. Als je over een vochtige muur begint te schilderen, in de hoop dat, samen met de verf, de muur zal uitdrogen, ben je eraan voor de moeite. In het beste geval zal het verfsysteem al na enkele weken beginnen afbladderen. Dan kan je nog een hersteloperatie laten doorvoeren door je schilder. In het slechtste geval wordt dit pas zichtbaar na enkele jaren: begin dan maar eens naar een oplossing te zoeken…
Tijdelijke of structurele vochtproblemen
Tijdelijke vochtproblemen kunnen zowel bij nieuwbouw als bij een bestaande woning optreden. Een bakstenen muur heeft bijv. bij slecht weer, tijd nodig om goed uit te drogen. Dit is op zich geen probleem. Je moet er alleen rekening mee houden alvorens je begint te schilderen. Er kunnen zich ook door de jaren heen structurele vochtproblemen voordoen. Bij oude woningen komt het regelmatig voor dat de muren vooral onderaan last hebben van vocht. Dan is er een probleem met de waterkering. Bij oude huizen kan die zelfs helemaal ontbreken. Het grondwater wordt door poreuze bakstenen opgezogen en zorgt zowel binnen als buiten voor een structureel vochtprobleem.
Lekken in de waterleiding en een kapotte dakgoot
Naast opstijgend grondvocht kunnen lekken ook de oorzaak zijn van een vochtprobleem. In de eerste plaats denken we hierbij aan een fout of slijtage aan de constructie van het dak van je woning. Een oude dakgoot kan lekken of beschadigd zijn, kapotte dakpannen of openstaande voegen zonder zink afwerking kunnen allemaal de oorzaak zijn van een vochtprobleem in de muren.
Laat dit eerst grondig inspecteren alvorens aan de schilderwerken te beginnen.
Een sluipend vochtprobleem: condensatie
Condensatie treedt vaak op wanneer een ruimte niet genoeg verlucht is. Een typisch voorbeeld is een kelderruimte. In oude woningen zijn kelders dikwijls onvoldoende verlucht waardoor er condensatie ontstaat op de muren en nadien schimmelvorming.
Er is een oplossing voor elk probleem. In Dampopen verfsystemen: wanneer zijn ze nuttig? leggen we jou uit hoe bepaalde van bovenstaande situaties structureel kunnen worden opgelost. Het gebruikte verfsysteem zal hierin ook een cruciale rol spelen.
Advies nodig? Wij kunnen je helpen
Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 70 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van industriële installaties, bedrijfsgebouwen, openbare infrastructuren en woningen. Ook uw huis verven wij, zowel buiten als binnen. Contacteer ons om uw plannen te bespreken. We maken er graag tijd voor.