De invasie van de drones: een schildersbedrijf zonder schilders?
Drones bestaan al langer dan vandaag. Voor veel mensen zijn ze high tech speelgoed, voor anderen openen ze ontelbare mogelijkheden om manueel werk efficiënter, sneller en veiliger uit te voeren. Ook in onze sector zijn er toepassingen in ontwikkeling.
Waarom moeten schilders nog op een ladder staan om te schilderen en het risico lopen om eraf te vallen terwijl een drone net hetzelfde kan doen?
Die vraag stelde zich een voormalig software developer in Florida terwijl hij in zijn vrije tijd de buitengevels van zijn woning aan het schilderen was. Het idee was geboren om de bestaande technologie van drones, robotica en artificiële intelligentie te combineren tot een prototype van een drone die perfect in staat is om verticale oppervlakken moeiteloos te schilderen. Hij kreeg de toepasselijke naam ‘Worker Bee’.
Ondertussen heeft de man met zijn startup Apellix dit idee omgezet in een commercialiseerbaar product. Er lopen al enkele samenwerkingen met verffabrikanten. De technologische uitdagingen zijn dan ook niet van de minste.
Hoe werkt het?
Een klassieke drone is niet gemaakt om zware gewichten te verplaatsen. Verf weegt veel dus moest er een andere oplossing worden bedacht. De quadcopter drone is verbonden met een ‘navelstreng’, nl. de sproeilans waarlangs de verf wordt opgepompt uit het reservoir dat op de grond blijft staan. Via de bekabeling wordt de drone ook permanent voorzien van elektriciteit. Er zijn m.a.w. geen batterijen in het toestel zelf aanwezig waardoor het geheel zeer compact, licht en zeer wendbaar blijft. Een schilder weet uit ervaring hoe ver hij van het te schilderen oppervlak moet blijven. Een drone weet dat uiteraard niet. Om dit op te vangen werd de drone intelligent gemaakt. De Worker Bee is daarom voorzien van programmatuur die specifiek van toepassing is om schilderwerken te kunnen uitvoeren, net zoals een schilder dat zou doen. De afstand tot het te schilderen oppervlak, de hoeveelheid verf, de omgevingsfactoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid, … en talloze andere parameters worden nauwlettend geregistreerd. Op die manier is de Worker Bee ook zelflerend en zal hij bij het volgende project waarvoor hij wordt ingezet nog preciezer zijn werk doen.
Moeten we onze schilders omscholen tot dronepiloten?
Dat is één van de vragen die we ons kunnen stellen. We zijn ervan overtuigd dat robotica en artificiële intelligentie een deel van het menselijk werk kunnen vervangen, maar daarom is de drone geen ‘gevaar’ voor onze activiteiten op zich. Drones zouden perfect ingezet kunnen worden om de veiligheid van de schilders op de werf nog te verbeteren. We denken bijv. aan werven waar hoogwerkers nodig zijn of industriële toepassingen zoals het aanbrengen van hygiënische coatings in bedrijven die voeding verwerken, het fumigeren van containers, scheepsruimtes, enz.
De snelheid waarmee deze en andere technologieën zich ontwikkelen is voor ons een opportuniteit om onze manier van werken nog verder te optimaliseren. Het menselijk aspect zal uiteindelijk altijd even belangrijk blijven, met of zonder robots.
Plannen om je woning of bedrijfsgebouw te laten schilderen? Laat je adviseren
Schildersbedrijf Pattyn heeft meer dan 75 jaar ervaring met het schilderen en onderhouden van woningen, industriële installaties, bedrijfsgebouwen en openbare infrastructuren. Wij kunnen elk schilderproject aan. Heb je plannen om te schilderen? Contacteer ons om ze samen met jou te bespreken. We maken er graag tijd voor.
(Bron: www.insideunmannedsystems.com – www.vlaamseschilders.be (Confederatie Bouw – Afwerking) – www.apellix.com)